Perch Light Floor
Moooi
Guider
6.11.2020
"Bad lighting kills good architecture", uansett hvem som sa det først, er definitivt et utsagn som fortjener å bli fremhevet. Så når mørket faller på, ønsker vi å feire lyset og lære deg alt om hvordan du kan bruke det til å dekorere et rom.
Uten lys, intet rom. Med lys kan et rom bli så stort eller lite som du vil. Og så varmt eller kaldt som du vil ha det. Men du må vite hvor du skal begynne. Vi begynte med å snakke med Anna Vejde Anklew, lysdesigner hos Art of Light, som er pionerer innen belysning og hjelper anerkjente hoteller, restauranter, museer og bedrifter over hele verden med å innrede med lys.
– Det viktigste når du belyser hjemmet ditt er å ha lys i ulike nivåer, det skaper en stue i harmoni med interiøret og arkitekturen, sier Anna.
– Du vil definitivt ikke ha et hjem med et flatt, generelt lys, noe du får hvis du bruker samme type belysning overalt.
Anna snakker mye om nivåene, og om det levende lyset, som er varmt og kaldt, som kaster skygger og som er både rolig og dramatisk. Som harmonerer med både dagslys, daggry og skumring. Og som er i konstant forandring.
Med Anna som guide og med mål om å gi deg verktøyene du trenger for å innrede med lys, får du her den eneste lysguiden du trenger for å ta hjemmet ditt til neste nivå.
Hvis du lurer på hvorfor valnøttkjøkkenet ditt, som du har investert så mye i, ser kaldt og grått ut, finner du sannsynligvis svaret i lysbehandlingen. Lyset klarer rett og slett ikke å få frem varmen i treverket. Når du innser at det ikke spiller noen rolle hvor mye tid du bruker på farger og materialer hvis lyset ikke klarer å gjengi det på en god måte, er du på god vei.
Kvaliteten på lyskilden er avgjørende. Det viktigste er fargegjengivelsen, som måles i RA eller CRI avhengig av produsent. Du bør ha en RA på minst 93 for at lyset skal reflektere interiøret ditt godt (solen har 100). Hvis du er usikker på kvaliteten på lyskilden, kan du få hjelp i en butikk som selger lyskilder.
Gjør absolutt ikke den feilen å kjøpe en lampe basert på antall watt. Denne oppførselen stammer fra glødelampens tid, da kulltråden alltid brant likt og ga det samme identiske, knallgule lyset. Med LED-lampens inntog og dens kjøligere, litt blålige lys har vi fått et helt annet marked, og watt betyr ikke lenger noe.
Det er fargetemperaturen som setter stemningen i rommet. Kaldt lys gjør deg våken og livlig. Varmt lys får deg til å føle deg myk og rolig. Velg derfor et kjølig lys på dagtid, og bytt til et varmere når det blir mørkt.
En dimmer er løsningen. Ofte bruker vi dimmere for å gå fra sterkt til svakt lys, men du bør også investere i en med "dim to warm"-effekt, som veksler mellom kjølige og varme farger.
Alle kan jobbe mer med spotbelysningen. Bruk downlights (spotlights) til å belyse interiørdetaljer som malerier, potteplanter, kakkelovner, stukkatur og andre arkitektoniske detaljer. Lys opp bak skjermer. Og våg å sette lys i møblene dine.
Downlights er ypperlige til spotbelysning og arkitektonisk design for å skape dramatikk i et rom, men er mindre egnet til allmennbelysning av store områder, noe de dessverre ofte brukes til. Enten blir resultatet ujevnt, eller så blir det et stort teppe av lys som gir et dødt inntrykk.
For å skape et levende rom hjemme bør du belyse vegger og tak, men downlights lyser i stedet opp gulvet og skaper en mørk nattehimmel. Og når rommet ikke er rettet oppover, oppleves hele rommet som negativt.
Kanskje gjør du som folk flest: lyser opp når det er mørkt ute. Når du burde gjøre det motsatte. Lyset inne bør reflektere lyset utenfor vinduene. Med den logikken bør du lyse opp mer om dagen når det er lyst ute, og dempe lyset om kvelden når det er få, men varme lyskilder.
For mye lys kan også gi et flatt inntrykk. Det er i kontrastene at magien oppstår. Våg å ha mørke partier mellom spottene for å skape et levende rom.
De fleste av oss tilbringer mest tid på kjøkkenet. Et komplekst rom som krever mange nivåer av lys for å dekke alle behov. Men når du først har innredet kjøkkenet riktig, blir de andre rommene mindre viktige.
Begynn som alltid med den generelle belysningen. Fortsett med retningsbestemt belysning på arbeidsflater, spotbelysning i vinduer og på detaljer, og avslutt med det viktigste: en retningsbestemt takarmatur som skaper et varmt og koselig lys over kjøkkenbordet. Og ikke glem: Dimme for å varme.
Når du skal kjøpe en lampe, må du ikke bare se på designet. Mange armaturer har i dag en innebygd LED-modul; lyskilden følger med lampen.
Da er det på tide å teste lyset, slik at du ikke kommer hjem med en lampe hvis lys ikke harmonerer med interiøret. Slå først på lampen i butikken. Og ta gjerne med tekstilprøver eller en pute hjemmefra for å se hvordan de fungerer sammen.
Tepper er utvilsomt noe av det viktigste tilbehøret i hjemmet. De binder sofaen eller spisestuen fint sammen, holder føttene varme på et kaldt gulv, hindrer riper fra møbler og forbedrer akustikken. Sist, men ikke minst, har de også en fantastisk evne til å skape en visuell helhet som får hjemmet til å føles som et hjem.
25.10.2019
Å innrede en uterom er en flott måte å utnytte hele boarealet på og skape et sted der du kan nyte naturen - uansett årstid. Et sted med naturlig lys og utsikt mot naturen, samtidig som du er beskyttet mot insekter, vær og vind. Ved å planlegge uterommet nøye kan du skape et fristed for avslapning og et samlingssted for familie og venner.
16.4.2024
Sengen er et sted for avslapning, komfort, nytelse og hvile, et sted for ulike former for restitusjon. Det er her vi er på vårt mest sårbare, mest oppslukte og mest avslappede. Det er også her vi våkner og sovner. Det er her vi overgir oss og lar bevisstheten gå inn i en drømmetilstand for deretter å forsvinne inn i nattens skyggefulle verden.
1.6.2020
Noen rom er vanskeligere enn andre å finne riktig belysning til. Med hjelp av Nordiska Galleriets interiørdesigner Lisa Viberg kan hun guide deg i riktig retning.
5.10.2022