Guider
4.5.2023
Materialguide: Tre
Naturmaterialer er morsomme å innrede med, ikke minst fordi hvert møbel er helt unikt i sitt mønster. I vår store treguide har vi samlet informasjon til deg som vil kjøpe tremøbler, slik at du kan velge akkurat den tresorten og overflatebehandlingen som passer best til ditt hjem og din livssituasjon.
Tresort
Hvilken tresort du velger til møblene dine, har stor betydning for hvordan de kommer til å se ut. Treets naturlige farge og tekstur kan lett endre hele utseendet på møbelet. Nedenfor kan du lese om eik, ask og bøk, som er de mest populære tresortene i sortimentet vårt, samt vakre, men mindre vanlige tresorter som valnøtt og teak.
Eik
Eik er utvilsomt et av de mest populære treslagene, noe som gjenspeiles i det store utvalget av møbler i dette treslaget. I de fleste tilfeller kan du også velge mellom mange flere overflatebehandlinger enn med andre tresorter, ettersom den naturlige fargen og den vakre ådringen egner seg godt til såpe, olje, beis eller lakk.
Treet er også utrolig slitesterkt, mye på grunn av sin motstandskraft mot fuktighet. En stol eller et bord i massiv eik har sjelden problemer med å leve videre i generasjoner, forutsatt at du tar vare på og vedlikeholder møblene dine på riktig måte.
Ask
Mange velger ask på grunn av den naturlig lyse fargen, som ofte går i hvite og gule nyanser med innslag av lysebrunt. I likhet med eik egner ask seg ofte godt til de fleste overflatebehandlinger, spesielt såpe og klarlakk, men også beis eller lakkfarger.
Bøk
Bøk er et mye brukt treslag, spesielt når det gjelder bøying av tre. Det skyldes at ligninet lett kan mykgjøres med damp og deretter formes på utallige måter. Noen eksempler er Jonas Bohlins Vilda, Michael Thonets Chair 14 og August Thonets Chair 18. Treet er svært lyst i fargen, og kan bli litt rødlig etter å ha blitt dampet.
Sammenlignet med mange andre tresorter er bøk svært lite ådret, noe som gjør at treet ofte brukes til møbler som skal lakkeres ensartet i én farge uten synlig struktur. Resultatet er en ekstremt glatt og blank overflate. Samtidig kan man oppnå et litt lysere utseende med en saget overflatebehandling enn for eksempel ask eller eik.
Valnøtt
Valnøtt er et svært sterkt og slitesterkt treslag som med sine vekslende lyse og mørkebrune toner gir en eksklusiv følelse. Valnøttmøbler er alltid dyrere enn lyse tresorter, spesielt hvis det er snakk om møbler i heltre. Derfor bruker man ofte finér i stedet for valnøtt for å oppnå et vakkert utseende uten at prisen blir for høy.
Når du kjøper tremøbler i valnøtt, er det det naturlige utseendet du er ute etter. Derfor brukes ingen andre overflatebehandlinger enn klarlakk og olje. Begge variantene fungerer godt sammen med det mørke treverket. Noen ganger tilbys møbler i for eksempel eik eller bøk med en såkalt valnøttbeis, som etterligner tresorten til en mye lavere pris.
Teak
Teak er et populært treslag, ikke bare fordi det er svært godt egnet til utemøbler på grunn av sin holdbarhet og lange levetid, men også på grunn av den mørke rødbrune fargen. Samtidig som etterspørselen stadig øker, reduseres tilgangen på naturskog. Dette har gjort trevirket til noe av en miljøversting. Derfor anbefaler vi å velge dyrket teak fra bærekraftige skoger.
Selv om teak er mye brukt til produksjon av utemøbler, er det også et svært vakkert treslag å bruke innendørs. Ofte brukes det i små mengder som en kontrast til et annet treslag, som for eksempel Yngve Ekströms Lamino, som fås i eik med armlener i teak. I likhet med valnøtt gjør treverket seg best i klarlakk eller olje.
Kirsebær
Kirsebær er et treslag som ikke er for dominerende, men som har en karakteristisk blanding av rødgule og rødbrune toner. Her velger man ofte en klarlakkert eller oljet overflatebehandling, noe som gjør at treet med årene får et mer cognacfarget utseende når det utsettes for dagslys.
Bjørk
På 1930-tallet var bjørk mye brukt i møbelproduksjon, men er mye mindre vanlig i dag. Det som gjør treet så tiltalende, er at det kan variere betydelig mellom den helt glatte, nesten usynlige strukturen til glassbjørk og den levende, flammelignende strukturen til vårbjørk. Fargene kan også variere fra lyse gule og hvite toner til mer markante rødtoner.
Her i landet er det få møbler som er laget av bjørk, i hvert fall når det gjelder tremøbler med store synlige deler. Møbler som krever ekstrem holdbarhet lages best i glassbjørk, hvis utseende kan oppleves som "livløst". Men på den annen side er den mer estetisk spennende vårbjørken sjelden egnet, men egner seg bedre som en dekorativ detalj.
Lønn
Lønn minner mye om bjørkens letthet. Her får du imidlertid et mer livlig utseende på grunn av den flammende, tydelig markerte ådringen som skaper et organisk mønster. Siden dette treslaget også har svært få kvister og fiberforstyrrelser, er det også ideelt til bøying av tre. Materialet egner seg også godt til de fleste overflatebehandlinger, og det er enkelt å oppnå et vakkert resultat.
Alm
Selv om alm ikke er mye brukt av våre varemerker, har den faktisk en utrolig dekorativ og levende trestruktur. Ubehandlet alm har en tydelig gul farge som med tiden går over i en mer brun tone. De fleste overflatebehandlinger egner seg godt til denne tresorten, spesielt olje og klarlakk, da de bevarer den sterke karakteren i åretegningen.
Overflatebehandlinger
Valg av overflatebehandling er like viktig som valg av treslag. Den gir deg mulighet til å påvirke både utseendet og holdbarheten til treverket. Nedenfor kan du lese mer om våre vanligste overflatebehandlinger, hvilke fordeler de har og hvorfor du kanskje bør vurdere om ditt førstevalg virkelig passer til møblets bruksområde.
Vær oppmerksom på dette: Når du behandler møblene dine selv med såpe, olje, lakk eller andre typer møbelpleieprodukter, er det svært viktig at du alltid følger bruksanvisningen, samtidig som du alltid bør forsikre deg om at produktet du har valgt, er egnet for den tresorten du skal behandle. På samme måte bør du alltid være forsiktig med sliping, der det er bedre å få hjelp av en fagperson for å unngå risikoen for å ødelegge møblene dine uten noen form for garanti eller kompensasjon.
Såpe
Såpe, eller såpe som det også kalles, er utvilsomt en av de mest populære overflatebehandlingene for tresorter som ask, eik og bøk. Den brukes først og fremst til disse tresortene fordi den gir et veldig lyst og oppløftende utseende, uten at materialets naturlige karakter går tapt.
En ulempe i starten, som avtar med tiden, er at spisebord som brukes daglig, ofte må etterbehandles omtrent en gang i uken. Det er imidlertid ikke så tidkrevende som det høres ut, for det er bare å tørke av bordet med en såpeløsning som du enkelt kan blande selv og oppbevare i skapet eller under vasken.
Når det gjelder smuss og flekker, har såpe en god motstandsdyktighet mot saft-, vin- og kaffeflekker. I de fleste tilfeller kan disse flekkene tørkes opp og fjernes permanent med litt ny såpeløsning. Ved mer omfattende fettflekker kan du også slipe lett med et fint sandpapir hvis flekkene ikke har forsvunnet etter flere behandlinger.
Klarlakk
Klarlakk er et perfekt valg for deg som virkelig ønsker å bevare treets opprinnelige farge og nyanse. Som navnet antyder, er overflaten imidlertid litt mer blank og skinnende. Overflaten er et opplagt valg for dem som ønsker å begrense vedlikeholdet til et minimum. Den største ulempen med klarlakk er at riper og merker ikke er like lette å reparere eller skjule.
Til gjengjeld trenger du ikke å bekymre deg for at materialet tørker ut, ettersom porene i treverket er forseglet. Dette gir også god motstand mot alle typer flekker, som i de fleste tilfeller enkelt kan tørkes opp uten å etterlate spor. Vær imidlertid oppmerksom på at glass uten bakside likevel kan etterlate ringer.
Matt lakk
Matt lakk følger nøyaktig samme prinsipp som klarlakk når det gjelder forsegling av porer og motstand mot uttørking, men forskjellen er først og fremst visuell. Overflatebehandlingen etterlater en matt finish i stedet for en blank, og treverket blir ofte litt lysere i fargen.
Oljebehandling
Hver gang et møbel behandles med olje, blir treverket mettet. En oljebehandlet overflate blir da svært motstandsdyktig mot fettflekker, ettersom treets absorberingsevne er svært lav. Du bør likevel være oppmerksom på at flekker fra andre væsker lett kan oppstå hvis de ikke tørkes opp umiddelbart.
Olje krever også en del vedlikehold. Avhengig av hvor mye møblene brukes, kan det være nok å olje treverket en gang i året. Hvor ofte du trenger å olje møblene dine, varierer også avhengig av type møbel. Et spisebord trenger selvsagt mye mer pleie enn for eksempel en stol eller en bokhylle.
Vær oppmerksom på dette: Legg alltid en klut eller børste som er dynket i olje i en lufttett beholder etter at du er ferdig med møbelet, ellers er det fare for selvantennelse. Du kan bruke en vanlig plastpose til å presse ut all luften og deretter knyte en knute i den.
Hvit olje
Vanlig olje og hvitolje skiller seg hovedsakelig fra hverandre med hensyn til estetiske egenskaper. I motsetning til det typiske varme, litt mørke utseendet til vanlig olje, gir hvitolje treverket et mer hvitt og kaldt utseende. Når det gjelder motstandsdyktighet mot flekker og årlig vedlikehold, er de imidlertid nesten identiske.
Beis
Beis er en vakker måte å fargelegge treverk på, uten å miste treets struktur og åretegning, i motsetning til for eksempel lakkmaling som ofte er veldig glatt og har en mer blank overflate. Maseringen skaper dessuten vakre fargeforskjeller i treverket avhengig av hvordan lyset faller.
Hos oss er det vanligst å velge en veldig mørk beis, spesielt i svart. Det er nemlig en farge som er lett å plassere, samtidig som den skjuler smuss og flekker godt. På forbena på en stol kan det for eksempel oppstå mørke smussflekker fra sokker eller sko over tid, noe som vil være så godt som usynlig på et svartbeiset møbel.
Selv om beisede møbler ikke krever mye vedlikehold, anbefales det å bruke møbelpolish som er tilpasset materialet. Dette vil både friske opp og beskytte treverket lenger.
Massivt tre
Massivtre er et godt valg av materiale til møbler. Materialet gir nemlig en robust konstruksjon, lang holdbarhet og en solid kvalitetsfølelse. Dette er spesielt bra for bord, for du kan også slipe ned bordplaten etter noen år hvis det har oppstått for mange riper og annen slitasje. Hvis du sliper bordplaten, bør du også være oppmerksom på at du må etterbehandle treverket for å bevare beskyttelsen.
Finér av tre
Finér er et ekstremt tynt lag av tre som kan limes over et annet materiale, for eksempel kryssfiner. Utseendemessig er de estetiske fordelene med finér og heltre nesten identiske. Den største ulempen med finér er at hvert lag sjelden er mer enn noen få millimeter tykt. Det gjør materialet mye mer følsomt for riper og støt - og det er ikke mulig å slipe det ned når det blir slitt.
Spesielt spisebord egner seg sjelden godt i finér, særlig hvis du har små barn eller planlegger å bruke bordet i et offentlig miljø med mye bruk. Men for andre bordtyper, som skrivebord eller konferansebord, er materialet et rimelig og attraktivt valg.
Når det gjelder bruk av trefinér i møbler som stoler, lenestoler eller hyller, er det ikke fullt så følsomt. I de fleste tilfeller har en stol eller lenestol både ben og ramme i heltre, mens sete og rygg er dekket av finér på grunn av finérens formbarhet. Hyller eller andre oppbevaringsmøbler utsettes heller ikke for samme belastning som et bord.
Vedlikeholdsinstruksjoner
Smuss og flekker
Når det gjelder flekker, er bordet selvsagt det mest utsatte møbelet. Enten det er et sofabord eller et spisebord, er det ofte her det håndteres mat og drikke, noe som fører til søl. Uansett overflatebehandling bør du alltid bruke bordskånere, da ringer på bordet er den vanligste typen flekk.
For å minimere risikoen for permanente flekker bør du alltid fjerne sølt mat umiddelbart og tørke av eventuelle rester eller væsker. Dette holder også vedlikeholdet på et minimum, slik at du slipper å såpe, olje eller lakkere bordet.
Smuss er imidlertid noe som også rammer de fleste tremøbler. En bokhylle trenger som regel bare støvtørking, mens en stol eller lenestol lett kan få smussflekker på frambeina. Avhengig av hvilken overflatebehandling du velger, kan du i de fleste tilfeller bare tørke av det berørte området med en fuktig klut. Mer inngrodde smussflekker kan i verste fall slipes bort med fint sandpapir og ny lakk.
Sollys
Tremøbler kan bli utrolig vakre med tiden bare ved å bli utsatt for mildt dagslys. Du bør imidlertid unngå å plassere tremøblene i direkte sollys. Det er særlig i den første tiden at møblene kan være ekstra følsomme for lys. Du bør for eksempel være forsiktig med å plassere interiørdetaljer som vaser eller lysestaker på bordet, da dette kan føre til tydelige fargeforskjeller mellom de eksponerte og skyggelagte delene.
Luftfuktighet
Siden tre er et naturmateriale, påvirkes alle tresorter av luftfuktigheten i rommet. Den ideelle luftfuktigheten bør ligge et sted mellom 40-50 %. Hvis luftfuktigheten er under 35 %, øker risikoen for at det oppstår såkalte tørrsprekker i treverket. Slike sprekker påvirker normalt ikke treets holdbarhet, men er ikke ønskelig ut fra et utseendemessig perspektiv.
På samme måte bør du unngå å plassere tremøblene for nær en radiator eller peis, da dette kan fremskynde tørkeprosessen og gi varige skader etter bare noen timer. For å måle luftfuktigheten i rommet kan du bruke et hygrometer.
Vedlikehold
Hvor mye og hvor ofte tremøblene dine trenger vedlikehold, avhenger helt og holdent av hvordan møblene brukes og hva slags overflatebehandling de har. I vårt sortiment finner du de fleste møbelpleieproduktene du trenger. Les alltid bruksanvisningen og forsikre deg om at produktet du kjøper, er egnet for både materialet og overflaten på møbelet.
Lignende artikler
Slik innreder du soverommet ditt
Sengen er et sted for avslapning, komfort, nytelse og hvile, et sted for ulike former for restitusjon. Det er her vi er på vårt mest sårbare, mest oppslukte og mest avslappede. Det er også her vi våkner og sovner. Det er her vi overgir oss og lar bevisstheten gå inn i en drømmetilstand for deretter å forsvinne inn i nattens skyggefulle verden.
1.6.2020
Heng opp lampen riktig
Å flytte inn i et nytt hjem kan være både morsomt og forventningsfullt. Spesielt når det gjelder møbler: Vil spisebordet få plass på kjøkkenet? Hva med teppet i stuen? Vi gir deg tips om hvordan du bør tenke når du skal investere i ny belysning.
10.9.2021
Å sette lys på kunsten
Gi kunsten den plassen den fortjener i hjemmet ditt. Vi har snakket med Ditte Lauridsen, kunstansvarlig ved Nordiska Galleriet, om hvordan man lykkes med belysning.
4.11.2019
En interiørarkitekt veileder deg til riktig belysning
Gulv-, tak- eller bordlampe? Stor eller liten, og hvor høy bør lampen være? Vi tok en prat med Nordiska Galleriets innredningssjef Lisa Viberg for å få veiledning.
5.11.2019