Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Intervjuer

Hero | Alex Mustonenimg3 mbc

13.11.2024

En hyllest til håndverk og den finske identiteten

For Alex Mustonen begynte samarbeidet med Made by Choice på Salone del Mobile 2019. Med røtter i Finland så han en mulighet til å forene sin interesse for håndverk og sin finske identitet. Samarbeidet har resultert i en møbelserie som hyller finsk design, naturmaterialer og organiske former.

Hva fikk deg til å begynne å samarbeide med Made by Choice?

– Samarbeidet begynte da jeg møtte grunnleggerne av Made by Choice på Salone del Mobile i 2019, hvor jeg var invitert til en utstilling av en felles venn. Jeg møtte Matthew, Niclas, Lasse og Sebastian, som alle var svært imøtekommende og generøse.

 Editorial Splash 1 | Alex Mustonen | IMG

– Det var den kvelden at interessen min for Made by Choice og deres finske røtter og identitet ble vekket. Siden jeg selv er halvfinsk på min fars side, føltes tanken på å jobbe med et finsk selskap meningsfullt på et personlig nivå.

– Det unike samarbeidet med Matthew Day Jackson, som ikke er industridesigner, var spesielt fascinerende. Hos Snarkitecture jobber vi både innenfor og utenfor grensene av design og arkitektur, og jeg setter pris på denne typen ”kunstnerisk opphav.”

 Editorial Splash 2 | Alex Mustonen IMG
 Editorial Splash 3 | Alex Mustonen IMG
 Editorial Splash 4 | Alex Mustonen IMG

Kan du fortelle litt om røttene dine i Lieksa?

– Min fars familie kommer fra et lite sted i Nord-Karelen kalt Hirvivaara, som verken er en by eller en landsby. Faren min bodde i USA i omtrent 20 år, og under videregående flyttet han tilbake til Finland. Selv om jeg aldri har bodd der, besøker jeg nesten annethvert år, siden Finland er viktig for meg med tanke på interesser og personlige verdier. Jeg føler meg hjemme i naturen og naturlige omgivelser. Jeg har alltid beundret den finske ”stille utholdenheten.”

– I tillegg er Finlands design- og arkitekturarv imponerende – et lite land med så stor innflytelse. Selskaper som Made by Choice er et eksempel som fornyer finsk design på den globale scenen.

 Editorial Splash 5 | Alex Mustonen IMG

Hvordan har opplevelsen din med Made by Choice vært fra et designers perspektiv?

– Vårt samarbeid startet på avstand, hovedsakelig på grunn av pandemien. Folk reiste fortsatt ikke like ofte, så mye av arbeidet vårt ble gjort på avstand. Vi dro faktisk aldri til Finland for å inspisere noe, bortsett fra én reise med Antti og Niclas for å gjennomgå noen detaljer.

– Til tross for dette er jeg glad for at kolleksjonen nå er ute. Vi gjør små justeringer og finjusteringer på noen av de nyere delene, samtidig som vi vurderer neste tillegg til serien. Det som gleder meg mest, er at det ikke bare er et enkelt objekt, men en hel kolleksjon. Det er potensial for fremtidige tillegg som krakker, sidebord eller benker til kolleksjonen. Dette åpner store muligheter for oss til å integrere disse produktene i designprosjektene våre, spesielt i hospitality-prosjekter som krever flere deler. Tidligere var vi begrenset til helt skreddersydde møbler, men nå har vi mer tilgjengelige og rimelige alternativer.

 Editorial Splash 6 | Alex Mustonen IMG
 Editorial Splash 7 | Alex Mustonen IMG

Hva gjør Made by Choice unikt sammenlignet med andre møbelprodusenter?

– Made by Choice befinner seg i en interessant posisjon som et ungt nytt selskap som ikke jobber i masseproduksjonsskala. Alt har fortsatt den håndverksmessige følelsen, og det faktum at det produseres i Halikko. Jeg besøkte stedet i 2019 da jeg var i Finland, og det var fantastisk å se området, innovasjonsgrunnlaget og skaperkulturen der.

– Alt er håndlaget og har en menneskelig tilnærming. Og selvfølgelig arbeidet med tre – et materiale som jeg sterkt forbinder med finsk design, fordi det er en synlig naturressurs i Finland.

 Editorial Splash 8 | Alex Mustonen IMG

Hvor henter du inspirasjon til designarbeidet ditt fra?

– For øyeblikket henter jeg mye inspirasjon fra å være ute. Om sommeren bor jeg i Upstate New York, rett utenfor byen, og jeg prøver å tilbringe så mye tid som mulig ute. Det å skape ting ute inspirerer meg veldig.

– Ideen bak formen på Lieksa-stolen, for eksempel, kommer fra en balanse mellom naturlige materialer og produksjonsprosesser. Det er en rasjonell form, produsert i et verksted- eller fabrikkmiljø, men som likevel reflekterer organiske former gjennom bruk av tre. Det spiller på balansen og isolasjonen mellom det fremstilte og det naturlige materialet.

Lignende artikler

Hitta hem hero

Viktigheten av å skape møbler som berører

Interiør er en del av vår kultur. Det mener Petrus Palmér, grunnlegger av møbelmerket Hem. For Nordiska Galleriet forteller han om viktigheten av å tenke nytt - og skape møbler som virkelig berører.

Diana Orvning

Diana Orvning

Store tekstilstykker henger fra taket i svevende formasjoner. I myke bevegelser ser de ut til å bevege seg et annet sted i rommet, bort fra sin opprinnelige posisjon. Når vi møter Diana Orving, befinner hun seg i et midlertidig atelier utenfor Stockholm.

Drottningens tvära kast

Dronningens bråtthet

Lindsey Adelman er inspirert av fuglesvermer og blåskjell, søppel og Guns n Roses. Men til å være en av belysningsbransjens største kunstnere har hun et bemerkelsesverdig ukomplisert forhold til arbeidet sitt.

Kompromisslös design

Kompromissløs design

Charlie Hedin, grunnlegger av Tekla, forteller om ønsket om å skape en kombinasjon av tankevekkende produkter og kvaliteter som tjener et genuint formål for verden. Produkter der form følger funksjon for å skape tidløse, praktiske og ansvarlige tekstiler. Tekla ble grunnlagt i 2017 med en visjon om å designe de beste boligtekstilene som kan påvirke atmosfæren og endre følelsen i hjemmet ditt.