BE@RBRICK TAKAHIROMIYASHITATheSoloist Pause=Play 1000%
Medicom Toy
Inspirasjon
11.5.2022
Hjemme hos en av Sveriges største stileksperter finner du en av Sveriges første Be@rbrick-samlinger. Emilia de Poret blander samleobjekter med antikke møbler og lar gjerne mote og interiør inspirere hverandre.
Emilia de Poret er kanskje ikke den første man tenker på når man snakker om Be@rbricks, et nærmest kultlignende samleobjekt i form av en bjørn som mange forbinder med gatekultur. Men Be@rbricks er en hybrid mellom gatekunst og kunst og har funnet samlere blant alt fra musikeren Pharrell Williams til Vogues Grace Coddington og skuespilleren Nicole Kidman.
Vi snakker sammen på telefonen. Emilia de Poret er på vei i taxi fra jobben til leiligheten i Strandvägen i Stockholm. Linjen knitrer under kjøreturen, men som fast stilekspert på TV4, podkastpartner til Ebba Kleberg von Sydow i Säker Stil og moteredaktør i Klarna forstår vi at det er mye som skal gjøres på noen få timer.
I leiligheten hennes fra århundreskiftet står det nå mer enn 40 Be@rbricks i ulike størrelser. Fra den største, som er merket 1000% og måler 700 millimeter, til 400% og 100%. En skala som omfatter seks forskjellige størrelser og er utviklet av det japanske merket Medicom Toy, grunnleggerne av Be@rbricks.
De tar imot oss i hallen og danner installasjoner på veggen og i bokhyllene. Hennes nyeste bjørn, signert av kunstnerikonet Keith Haring, ble innkjøpt på Nordiska Galleriet og står nå i vinduet med Djurgården som bakteppe. Hun var tidlig ute med å samle i Sverige.
– Jeg tør nesten påstå at jeg var blant de første i Sverige. Jeg oppdaget dem (Be@rbricks) i en butikk i Tokyo i 2008 og begynte å undersøke Medicom Toys. Etter det eskalerte det bare.
Merket ble startet i Tokyo i 1996. Inspirert av populærkultur, animasjon og videospill lager de designobjekter i begrensede opplag. Be@rbricks ble et globalt fenomen med en rekke høyprofilerte samarbeid med kunst- og moteverdenen. Dette har resultert i begrensede opplag av Be@rbricks signert av blant andre Karl Lagerfeld og Chanel, Daft Punk, KAWS og Basquiat. Noen i så små og ettertraktede opplag at de nå selges for millioner på auksjon. Emilia de Poret og mannen hennes bestilte sin første Be@rbrick fra Japan.
Den andre fant hun i en streetwear-butikk i Stockholm. På den tiden var hun midt i musikkarrieren, og da hun dro på turné til Australia, la hun en Be@rbrick adressert til Sex Pistols i sengen deres som avskjedsgave. Etter det kjøpte de Be@rbricks hver gang de fikk tak i en.
– Jeg angrer på at jeg ikke kjøpte Karl Lagerfelds Coco Chanel. Jeg hadde muligheten, men syntes den var for dyr den gangen. Nå har den minst tidoblet seg i verdi. Det samme gjelder Be@rbrick-samarbeidet med Daft Punk. Det som er spennende, er at det virkelig finnes et annenhåndsmarked for dem. Det er rimelig kunst, hvis man kan kalle det det.
I skjæringspunktet mellom kunst, leketøy og interiørdesign har Be@rbricks funnet sin egen sjanger der de stadig øker som kunstinvestering og har en uvurderlig samlerverdi for de som kjenner til dem.
For Emilia de Poret har de blitt en viktig del av en interiørdesign som blander det antikke med det moderne, og en måte å uttrykke seg på.
– Før vi fikk barn og da vi begynte å samle, hadde vi en annen stil hjemme. Konseptet kan beskrives som et møte mellom 1700-tallet og japansk kitsch. I det miljøet passet Be@rbricks perfekt. Nå har vi et litt mer voksent og modent hjem, men de uventede, litt kitschete elementene er der fortsatt. Min filosofi er at det må være en lekenhet, akkurat som i et antrekk. Du kan ha på deg noe klassisk og velkledd, men du trenger alltid en eller flere detaljer som skiller seg ut - det er slik jeg prøver å tenke når vi jobber med interiørdesign hjemme.
Hun trekker paralleller til hvordan mote og interiør inspireres av hverandre, og hvordan motedesignere lenge har latt seg påvirke av kunst. For Emilia de Poret gjenspeiler hjemmet hennes personlighet og preferanser på samme måte som klesstilen.
– Jeg har en ganske klassisk base, jeg liker ikonene, det som er tidløst og som man ikke går lei av. Vi har for eksempel Saarinen Tulip Table, som jeg elsker, og som alltid vil være der.
Samtidig sier hun at hun liker å være preget av her og nå. På samme måte som hun bytter tilbehør for å variere stilen sin, kan hun kontinuerlig oppdatere hjemmet sitt ved å legge til og fjerne detaljer. Litt som å selge og kjøpe klær fra garderoben for å følge tidsånden og variere det personlige uttrykket etter hva man føler for.
Hjemme ble Be@rbricks bindeleddet mellom 1700-tallsmøbler og moderne design og Emilia de Porets og ektemannens lekne personlighet. Men i dag ser hun også Be@rbricks hjemme hos kunstinteresserte venner og i ellers minimalistiske og stilrene hjem.
Foreløpig er det ingen planer om flere Be@rbricks, men etter å ha gått glipp av Chanels samarbeid med Medicom Toy og det som ble et av deres store samleobjekter, vil hun ikke lenger nøle når det føles riktig.
– Merknad til deg selv: Hvis du elsker noe, bør du gjøre det hvis du kan.
I Skandinavia er vi vant til at det finnes flere fleksible hyllesystemer og oppbevaringsløsninger å velge mellom, der ulike deler kan brukes til å skreddersy noe som dekker alle hverdagens behov. Mange er vokst opp med reolsystemer som String eller Elfa, som har oppnådd sin popularitet takket være en svært gjennomtenkt design, gode valgmuligheter og relativt enkel montering. Desto vanskeligere er det å få et hyllesystem som passer til alles behov når det gjelder ulike stiler, og derfor er det stort rom for konkurranse.
1.12.2022
1940-tallets design-Amerika tilhørte ekteparet Charles og Ray Eames, som med sin lekne og eksperimentelle tilnærming til design skapte en helt ny topologi av møbler i innovative materialer. Ekteparet designet også hjemmet sitt, en modernistisk perle i Pacific Palisades, med plass til stor personlighet.
8.7.2024
Designer, arkitekt, ingeniør og gründer – multitalentet Jean Prouvés design er minst like relevant i dag som da det ble skapt. 20 år etter at Vitra begynte å produsere Prouvés nå ikoniske møbeldesign, utvider de samlingen hans ved å gjenintrodusere både nye farger og fire møbler.
20.9.2022
I studioet sitt i Brooklyn, New York, lager de amerikanske belysningsmestrene Roll & Hill lamper som nærmer seg kunstverk. Vi har snakket med grunnlegger Jason Miller om hvordan han klarer å skape belysning som skiller seg ut, overrasker og lyser opp et rom på mer enn én måte.
3.12.2019