Mathieu Matégot bærbare lamper
Den fransk-ungarske designeren Mathieu Matégot ble født 4. april 1910 i den ungarske byen Tápió-Sully, rett utenfor Budapest...
1 produkter
Mathieu Matégot 1910 - 2001
Den fransk/ungarske designeren Mathieu Matégot kommer til verden 4. april 1910 i den ungarske byen Tápió-Sully, like utenfor Budapest. Matégot skulle skape flere designklassikere, og bli en av de mest anerkjente franske designerne på 1950-tallet.
Mathieu Matégot studerer ved School of Fine Arts and Architecture i Budapest mellom 1925–1929. I begynnelsen av karrieren lager han scenedesign for Nationaltheatret i Ungarn. Deretter skulle han reise til Italia og USA, før han til slutt bosetter seg i Frankrike i 1931. De to første årene i Frankrike designer Matégot både klær og veggtepper. I 1933 lager han sine første møbler i rotting og stål.
Under andre verdenskrig tvinges Mathieu Matégot til å sette karrieren på pause, da han melder seg som frivillig i den franske hæren. Som soldat blir han tatt til fange, og får deretter jobbe på en fabrikk som produserer mekanisk tilbehør. Til tross for et tøft liv, klarer han i løpet av denne tiden å utvikle en forståelse for platemetall og dets potensiale. Etter krigen starter Matégot et verksted for produksjon av håndlagde møbler med blant annet metall, rotting, glass og metallplater.
På Mathieu Matégots verksted produseres det stoler, bord, skjenker og interiørdetaljer. Felles for produktene hans er det smarte, praktiske og litt morsomme i designet. Objektene hans produseres i et opplag på 200 eksemplarer, og blir ekstremt populære.
Det danske merket Gubi har i dag overtatt produksjonen av flere gjenstander, møbler og belysning laget av Matégot. Noen eksempler er Nagasaki-stolen som han designet i 1954, Copacabana-lenestolen designet samme år, og Sattelite-lampen fra 1950. Det som karakteriserer og kjennetegner disse, er at de alle er laget av perforert metall, materialet som Mathieu Matégot var en pioner innen å anvende i møbelproduksjon. Matégots kreasjoner er i dag en del av mange kjente museumssamlinger, som Musée des Arts Décoratifs i Paris.